Articole


»
Noutati » Articole Blog » Criterii pentru alegerea compresorului de aer potrivit

Criterii pentru alegerea compresorului de aer potrivit


Alegerea compresorului de aer potrivit aduce multe beneficii, fie ca vorbim de compresoare pentru aplicatii tip hobby sau compresoare destinate utilizarii industriale. Pe de alta parte, atunci cand compresorul este dimensionat incorect, acesta poate deveni ineficient si se poate defecta prematur, daunand muncii dumneavoastra. De aceea, in acest articol, vom descrie pe scurt care sunt acele criterii importante pentru o dimensionare corecta:
  • Presiunea de aer necesara
  • Debitul de aer necesar
  • Tipul de pompa





Presiunea de aer necesara

Presiunea se refera la forta exercitata de aerul comprimat pe orice suprafata cu care intra in contact si implicit si la capacitatea compresorului de a functiona impreuna cu diverse scule pneumatice.
Un aspect important il reprezinta determinarea presiunii necesare aplicatiei dumneavoastra. Astfel, se va lua in calcul marimea presiunii de lucru necesara pentru functionara a echipamentelor care trebuie alimentate cu aer: Acest parametru se regaseste in fisele echipamentelor. In afara de acest aspect, este necesar sa se tina cont si de dimensiunea retelei de aer.
In cele mai multe cazuri, aplicatiile nu necesita mai mult de 6,3 bari, astfel incat pentru o retea de dimensiuni
reduse, un compresor de aer care exercita o presiune de 8-10 bari este suficient.

Debitul de aer necesar

Debitul de aer reprezinta cantitatea de aer comprimat care poate fi utilizata intr-un anumit interval de timp. Unitatea de masura pentru debitul de aer este de regula litri/minut.
In cazul aplicatiilor simple de tip hobby, debitul de aer necesar nu depaseste valoarea de 200, 250 l/minut. Este recomandat ca in acest caz sa optati pentru un compresor de aer cu un debit de aer refulat de 250-300 l/min, deci care sa includa o mica rezerva.
Bineinteles, atunci cand exista mai multi consumatori, se va lua in calcul necesarul de aer al fiecaruia, daca functioneaza concomitent sau nu, timpul in care efectiv lucreaza in unitatea de timp considerata, respectiv intr-un minut.

Tipul de pompa

Pompele pentru compresoare pot fi de 2 tipuri: Pompe cu ulei si Pompe fara ulei

Pompe cu ulei: Acestea au nevoie de intretinere constanta, de verificare a nivelului de ulei, dar si de schimbarea acestuia. Din punct de vedere al zgomotului, compresoarele cu pompe pe ulei sunt mai silentioase.

Pompe fara ulei: Desi aceste tipuri de compresoare de aer au un cost initial mai ridicat, prezinta avantaje din punct de vedere al costurilor de intretinere dar si din punct de vedere al calitatii aerului. Compresoarele cu pompa fara ulei sunt utilizate de regula in industriile care au restrictii din punct de vedere al calitatii aerului precum industria producatoare de medicamente, alimente sau bauturi.

Pentru o dimensionare cat mai corecta si adaptata nevoilor specifice aplicatiei dumneavoastra, va recomandam sa consultati un specialist.
 
 



↫  inapoi


Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!



 
(nu va fi facut public)    
 

Introduceti codul din imagine: